ro en
Recenzii de literatura science fiction, fantasy si horror

Orson Scott Card este un autor destul de cunoscut publicului din Romania. Romanele sale au avut un succes rasunator (3 premii Hugo, 3 premii Nebula, 4 premii Locus, multe alte premii si nominalizari). In egala masura, Orson Scott Card este un scriitor controversat, ce nu se sfieste sa abordeze teme pe care editurile le percep ca fiind periculoase (fie pentru ca dau nastere la polemici, fie pentru ca se adreseaza unui public mai restrans). Am ales sa includ in recenziile pe care le voi scrie si acele romane ale lui Orson Scott Card care nu au fost inca publicate in limba romana; unele dintre ele, porbabil nici nu vor fi traduse vreodata, altele sper ca da.

Orson Scott Card s-a nascut pe 24 August 1951 in Richland, Washington, USA, intr-o familie mormona, descendent (stra-stranepot) al lui Brigham Young, lider important al miscarii mormone. Multe dintre operele sale literare au o puternica influenta religioasa, unele dintre ele tratand in mod explicit teme cu caracter religios.

A studiat la Universitatea Brigham Young si la Utah University, si a urmat un an cursuri doctorale la Univesity of Notre Dame. Cariera literara si-a inceput-o cu incercari in dramaturgie (de altfel a si fondat o companie de teatru – Utah Valley Repertory).

In prezent, Orson Scott Card traieste in Greensboro, Carolina de Nord, SUA, impreuna cu sotia sa Kristine, si fiica sa cea mica, Zina Margaret. In afara de cariera de scriitor, Orson Scott Card preda la Southern Virginia Univesity, realizeaza si o coloana de recenzii pentru ziarul local Rhinoceros Times, si organizeaza anual o tabara de creatie literara.

Bibliografie:

Saga lui Ender
  • Ender's game (1985) Tradus la Editura Nemira sub titlul Jocul lui Ender in 2005,
  • Speaker for the Dead (1986) Tradus la Editura Nemira sub titlul Vorbitor in Numele Mortilor in 2005,
  • Xenocide (1991) Tradus la Editura Nemira sub titlul Xenocid in 2005,
  • Children of the Mind (1996) Tradus la Editura Nemira sub titlul Copiii Mintii in 2006,
  • First Meetings (colectie de povestiri) (2002)
  • A War of Gifts: An Ender Story (2007)
  • Ender in Exile (2008)
Saga Umbrelor
  • Ender's Shadow (1999) Tradus la Editura Nemira sub titlul Umbra lui Ender in 2006
  • Shadow of the Hegemon (2001) Tradus la Editura Nemira sub titlul Umbra Hegemonului in 2007
  • Shadow Puppets (2002) Tradus la Editura Nemira sub titlul Umbra Marionetelor in 2007
  • Shadow of the Giant (2005) Tradus la Editura Nemira sub titlul Umbra Uriasului in 2007
  • Shadows in Flight (2012)
The Tales of Alvin Maker
  • Seventh Son (1987)
  • Red Prophet (1988)
  • Prentice Alvin (1989)
  • Alvin Journeyman (1995)
  • Heartfire (1998)
  • The Grinning Man
  • The Yazoo Queen
  • The Crystal City (2003)
  • Master Alvin (in curand)
Intoarcerea acasa
  • The Memory of Earth (1992) Tradus la Editura Nemira sub titlul Amintirea Pamantului in 2009
  • The Call of Earth (1992) Tradus la Editura Nemira sub titlu Chemarea Pamantului in 2010
  • The Ships of Earth (1994) Tradus la Editura Nemira sub titlul Navele Pamantului in 2012
  • Earthfall (1995)
  • Earthborn (1995)
Women of Genesis
  • Sarah (2000)
  • Rebekah (2001)
  • Rachel and Leah (2004)
Pastwatch
  • Pastwatch: The Redemption of Christopher Columbus (1996)
Mithermages
  • Sandmagic (1979)
  • Stonefather (2008)
Mayflower
  • Lovelock (1994) - cu Kathryn H. Kidd
  • Rasputin (in curand) - cu Kathryn H. Kidd
Worthing
  • Capitol (1978)
  • Hot Sleep (1978)
  • The Worthing Chronicle (1983)
  • The Worthing Saga (1990)
Empire
  • Empire (2006)
  • Hidden Empire (2009)
  • Shadow Complex (2009)
Romane de sine statatoare
  • A Planet Called Treason (1978)
  • Songmaster (1979) Tradus la Editura Nemira sub titlul Stapanul Cantecelor in 2008
  • Hart's Hope (1983)
  • Saints (1983)
  • Wyrms (1987) Tradus la Editura Nemira sub titlul Wyrm in 2010
  • Treason (1988)
  • Lost Boys (1992)
  • Treasure Box (1996)
  • Stone Tables (1997)
  • Homebody (1998)
  • Enchantment (1999)
  • Magic Street (2005)
  • Invasive Procedures (2007) - cu Aaron Johnston
Culegeri de povestiri
  • Unaccompanied Sonata and Other Stories (1980)
  • Cardography (1987)
  • The Folk Of The Fringe (1989)
  • Maps in a Mirror: The Short Fiction of Orson Scott Card (1990)
    • The Changed Man (1992)
    • Flux (1992)
    • Monkey Sonatas (1993)
    • Cruel Miracles (1992)
  • Keeper of Dreams (2008)
Antologii editate de Card
  • Dragons of Light (1980)
  • Dragons of Darkness (1981)
  • Future on Fire (1991)
  • Future on Ice (1998)
  • Masterpieces (2001)
  • The Phobos Science Fiction Anthology Volume 1 (2002)
  • The Phobos Science Fiction Anthology Volume 2 (2003)
  • Orson Scott Card's InterGalactic Medicine Show (2008)
Alte opere
  • The Abyss (1989) - cu James Cameron, roman bazat pe scenariul filmului
  • Eye For Eye / Tunesmith (1990) - roman dublu Tor, cu Lloyd Biggle, Jr.
  • Magic Mirror (1999) - carte pentru copii, ilustrata de Nathan Pinnock
  • Robota (2003) - carte ilustrata cu Doug Chiang
  • An Open Book (2004) - volum de poezii
Piese de teatru
  • Posing as People (2004) - bazata pe trei nuvele scrise de Card, prima productie a fost in regie proprie
    • Clap Hands and Sing - adaptare de Scott Brick
    • Lifeloop - adaptare de Aaron Johnston
    • Sepulchre of Songs - adaptare de Emily Janice Card
Volume de non-fictiune
  • Listen, Mom and Dad (1977)
  • Ainge (1981)
  • Saintspeak (1981)
  • A Storyteller in Zion (1993)
Carti despre activitatea de scriitor
  • Characters and Viewpoint (1988)
  • How to Write Science Fiction and Fantasy (1990)
 
Enchantment
Treasure Box
Atlantis
Homebody
 
 
 
 
2013.06.27 - Richard Kadrey - Sandman Slim
 
2013.06.21 - Eric Flint - A Mankind Witch
 
2013.06.07 - Eric Flint - 1633
 
2013.05.31 - Patrick Rothfuss - The Wise Man's Fear
 
2013.05.24 - Patrick Rothfuss - The Name of the Wind
 
 
RSS:
 
 
Blogul fanului science fiction
 
Moshul SF - Stefan Ghidoveanu
 
Assassin CG
 
Balinferi's Blog
 
Bookspot - fantasy
 
Capricornk13
 
Sefisme
 
Travelling light
 
Colierul de perle al bunicii - Michael Haulica
 
Step into a fantasy world
 
Writings in The Stars
 
Strada principala, nr 359
 
Blogul Vindecatorului
 
Life of wonders
 
Tesatorul
 
Cultural SF and Movie Learnings
 
Parul Medusei
 
Dark wolf's fantasy reviews
 
Depluribus-cititor
 
Diana Alzner
 
Fata din luna
 
Weird Vision's World
 
The OF blog
 
Cover Out Loud
 
Madalina's Books
 
Cititor SF >> ...stiri,opinii, discutii..
 
Mitoceanu - cititor, scriitor si .. 'om vedea
 
Schizoid.Us